Diari de Balears Digital - Avui
  Dilluns, 5 de febrer de 2007. Edició N. 3064
© Grup Serra.
Productes ecològics, una bona opció per als menjadors escolars
El Marian Aguiló vol avesar els nins a uns hàbits alimentaris sans

ANTONI MATEU.Palma.
Hora de dinar al menjador de l'escola Marian Aguiló de Palma en un dia qualsevol: tot és cridori d'al·lots i de cadires baixes que es remenen.

En posar el plat damunt la taula, però, tothom fa bonda.

«Volem avesar els nins a uns determinats hàbits i costums alimentaris», comenta el director del centre, Josep Cañabate.

«No només basta de donar un menú variat, -explica- sinó que també s'ha de fomentar que els al·lots s'ho acabin tot i no deixin roïssos».

Des de l'inici d'aquest curs, aquesta escola ha inciat tot un procés perquè els productes que consumeixin provinguin de l'agricultura ecològica.

«De moment, hem començat amb la carn ecològica», explica Joana Salamanca, de Comensals, l'empresa concessionària que porta la gestió del menjador de l'escola.

«A la llarga -explica- volem que tots els menús de l'escola siguin fets amb aliments ecològics. El problema és que a Mallorca el sector de l'agricultura ecològica no és tan gran com per poder proveir tot el mercat».

A cada pare, la manutenció del seu infant per part de l'escola, li costa 92 euros cada mes. «El preu és el mateix de l'any passat, quan fèiem una dieta convencional -explica Joana-, tot i que fer dinar ecològic sigui quasi el doble de car, l'empresa ha decidit, de moment, no apujar-ne els preus».

Per posar un exemple, una hamburguesa feta amb carn convencional costa 0,30 euros, i una feta amb carn ecològica en costa 1,20. La diferència, per tant, és notable.

«Els pares han respost molt bé a aquesta iniciativa», diu la responsable de Comensals. Una dietista homeòpata s'encarrega de fer un menú per a cada dia de l'any escolar. «Pel setembre, els pares ja saben què menjaran els seus nins fins al juny».

Plats d'arreu del món
El col·legi Marian Aguiló és conscient del fet multicultural a les escoles. Per això, els menús del menjador inclouen plats d'arreu del món. «Algun dia hem planificat donar-los cuscús i altres dies, menjars típics de l'Argentina», diu la responsable del menjador.

Així i tot, però, no és descuiden els plats autòctons. «Un dia de la setmana passada els donàrem sopes mallorquines. No varen tenir molt d'èxit però així mateix algun s'ho va acabar tot».

«Núria, una alumna d'educació infantil, es va acabar tot el plat i fins i tot se'n va refegir», diu la cuinera del Marian Aguiló.

Entre els alumnes, n'hi ha que són més triats. «El que més m'agrada, a mi, és la lassanya, els espagueti i els macarrons», diu Vianelli, una altra alumna d'infantil.

«Perquè els infants mengin de tot, convé avesar-los-hi des de petits. A l'escola, els més joves són els menys triats. Els que són més grans, de sis o set anys, si el plat no agrada a la vista, tot d'una arrufen el nas i el decanten».

Menjar fruita cada dia és una de les altres coses que fan a aquesta escola. Les postres de pastisseria industrial no figuren al menú.

Una cosa bàsica, segons la presidenta de l'empresa Comensals i el director del centre, «és que els hàbits apresos a l'escola tenguin continuïtat a casa, si no n'hi tenen, és igual de res».

Joana Salamanca, a més de la cuina de Marian Aguiló, també gestiona els menjadors de 8 escoles més: tres a Alcúdia i la resta també a Palma.

Ara per ara, l'empresa està estudiant com aconseguir productes de la terra ecològics.Adreça: www.diaridebalears.com/segona.shtml?3064+3+176551
Diari de Balears - Tel. +34 971 78 8300 - e-mail: master@diaridebalears.com